FQCE

VTI: Benčmarking radionica TRZK

PROCESI, PROIZVODI I USLUGE I LJUDSKI RESURSI

Benčmarking radionica na kojoj je primere dobre prakse predstavio Tehnički remontni zavod Kragujevac (TZRK) - dobitnik nagrade „Oskar kvaliteta“ 2011. kao apsolutni pobednik u kategoriji velikih organizacija, održana je 14. juna u Beogradu, a domaćin je bio Vojnotehnički institut (VTI).

U ime domaćina, prisutne je pozdravio dr Jovan Isaković – zamenik direktora VTI, ispred TZRK potpukovnik Dušan Kovarbašić, a u ime organizatora radionice Vladimir Trajković – predsednik FQCE.


Vladimir Trajković, dr Jovan Isaković i pp Dušan Kovarbašić

Teme radionice su bile: Procesi, proizvodi i usluge i Rezultati – Ljudski resursi, dva kriterijuma iz modela Nacionalne nagrade za poslovnu izvrsnost, na kojima je TZRK pokazao najbolje rezultate  prilikom ocenjivanja. Uvodničar za obe teme bio je prof. dr Nikola Vujanović, direktor Q EXPERT Internationala, član Stručnog saveta FQCE i ocenjivač za nagradu „Oskar kvaliteta“.


Prof dr Nikola Vujanović

Prezentaciji TRZK prethodilo je veoma zanimljivo izlaganje pukovnika Zorana Spasojevića, direktora Direkcije za kodifikaciju, standardizaciju i metrologiju Ministarstva odbrane RS: Kodifikacija u Ministarstvu odbrane RS.


Pukovnik Zoran Spasojević

Praksu TRZK za prvu temu predstavila je Jasmina Kovačević, a za drugu Borivoje Panić.


Jasmina Kovačević


Borivoje Panić

Dr Jovan Isaković je u svom pozdravnom govoru, pre prikazivanja promo-filma o VTI, ukratko predstavio ovu značajnu instituciju.

VTI – GLAVNA NAUČNOISTRAŽIVAČKA ORGANIZACIJA U SISTEMU ODBRANE RS

Vojnotehnički institut je akreditovan kod Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj kao naučnoistraživačka institucija Republike Srbije, čija je osnovna delatnost istraživanje i razvoj u oblasti odbrambene tehnologije. To je glavna  naučnoistraživačka organizacija u sistemu odbrane  RS, sa oko 600 stalno zaposlenih, od kojih 80% čini istraživački kadar. 

Kadrovskim i naučnoistraživačkim potencijalom u sektorima koji se bave primenjenim i razvojnim istraživanjima, osvojene su brojne nove tehnologije, mnogi savremeni materijali i nove metode ispitivanja.

VTI u potpunosti primenjuje sistem menadžmenta kvalitetom prema zahtevima standarda SRPS ISO 9001 i SRPS ISO/IEC 17025. Raspolaže sa  savremenim laboratorijama od kojih većina prevazilazi vojni značaj,  neke od njih su od međunarodnog značaja, a neke su jedinstvene na području Balkana.

TZRK – SPECIJALIZOVANA I SAVREMENO OPREMLJENA VOJNA USTANOVA

O TRZK je, takođe pre promo-filma o Zavodu, govorio potpukovnik Dušan Kovarbašić. On se najpre zahvalio Vojnotehničkom institutu i Fondaciji za kulturu kvaliteta i izvrsnost za organizovanje benčmarking radionice sa predstavljanjem dobre prakse Tehničkog remontnog zavoda Kragujevac, kao dobitnika „Oskara kvaliteta“ za 2011. godinu.

TRZK je specijalizovana i savremeno opremljena vojna ustanova Ministarstva odbrane, sa visoko razvijenom tehnologijom remonta, proizvodnje, održavanja i uništavanja municije, municijskih elemenata i drugih ubojnih sredstava i višedecenijskom bogatom tradicijom na generalnom i tehničkom održavanju ubojnih sredstava za potrebe oružanih snaga zemlje. To je institucija koja je u stanju da za potrebe oružanih snaga zemlje izvršava složene zahteve iz domena generalnog remonta, tehničkog održavanja i modifikacije ubojnih sredstava.

U Zavodu je strateškim dokumentima jasno definisana trenutna i buduća vizija, misija, strategija i politika razvoja ustanove. Usvojena je politika održivog razvoja i obavljena sertifikacija poslovnog sistema prema zahtevima upravljačkih standarda: SRPS ISO 9001:2008; SORP 9000:2005; SRPS ISO 14001:2008; SRPS OHSAS 18001:2008 i ISO 27001:2005.

FQCE – NAJVAŽNIJA AKTIVNOST, SPROVOĐENJE KONKURSA ZA „OSKAR KVALITETA“


Izražavajući svoje zadovoljstvo što je ovaj skup organizovan u izuzetnoj instituciji kao što je VTI i što će se dobrom praksom predstaviti dobitnik prošlogodišnje nagrade „Oskar kvaliteta“ – TZRK, Vladimir Trajković je pozdravio prisutne ispred FQCE – neprofitne partnerske organizacije koja upravlja Nacionalnom nagradom za poslovnu izvrsnost, razvija nacionalni model izvrsnosti i programe za njegovu primenu u praksi. Upravo su benčmarking radionice jedan od sadržaja iz programa FQCE, gde dobru praksu predstavljaju firme - dobitnici neke od nagrada za poslovnu izvrsnost.

Trajković je podsetio prisutne na 18. po redu konkurs za „Oskar kvaliteta“ 2012. koji je toku, i čije je sprovođenje najvažnija aktivnost Fondacije tokom godine.


Diskusija nakon izloženih tema

Nakon izlaganja predstavnika TRZK, učesnike u diskusiji je interesovalo funkcionisanje timskog rad na zaštiti životne sredine, bezbednosti i zaštiti na radu sa najmanje povreda, smanjenju rizika na najmanji stepen; Postavljena su pitanja o merenju rezultata rada i funkcionisanju autentične informatičke podrške, kojom je obuhvaćen ceo sistem i pokrivenii povezani svi procesi.

Po završetku benčmarking radionice, obiđeni su neki delovi Vojnotehničkog instituta, a za goste je je posebno bio zanimljiv aero tunel za ispitivanje aerodinamičnosti letilica.


Obilazak VTI – aero tunel


Obilazak VTI – aero tunel

 

Oskar kvaliteta 2024.

 • An Image Slideshow

Oskar kvaliteta 2024. novo

 • An Image Slideshow

Dobitnici priznanja Oskar kvaliteta 2023.


Generali osiguranje Srbija

Hutchinson Ruma

Centar za medicinsku biohemiju UKCS

Zavod za javno zdravlje Šabac

Pretraga

Najnoviji broj

 • An Image Slideshow

Prijava

Partnerske organizacije

 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow