Kvalitet & Izvrsnost 1-2/2015 |
Poštovani čitaoci,
Pred vama je prvi dvobroj časopisa „Kvalitet i izvrsnost“ čiji je izdavač Fondacija za kulturu kvaliteta i izvrsnost (FQCE).
U nastavku možete pročitati neke od članaka i radova koje smo posebno izdvojili iz ovog broja.
Kvalitet & Izvrsnost 1-2/2015 Info blok
| Menadžment kvalitetom usalgašen sa nacionalnom kulturom (Mr Milan Ivanović, prof. dr Milan J. Perović)
| Novi menadžment standardi: Izazov i mogućnost kompjuterizacije sistema (Vladimir Simić)
| Nauka o kvalitetu: Interdisciplinarni pristup (Slavko Arsovski)
| Sistemi menadžmenta – Etika – Provjera (Prof. dr Zdravko Krivokapić, doc. dr Jelena Jovanović, prof. dr Aleksandar Vujović)
| Rasipanje (rastur) hrane: Globalni problem ili neiskorišćena prilika? (Dr Radomir Radovanović)
| Uticaj sistema upravljanja kvalitetom na inovacijski potencijal u Bosni i Hercegovini (Doc. dr Slaviša Moljević, Ranka Gojković)
| Pristup informacijama bitan faktor demokracije i kvalitete života (Anita Zado Bešker, prof. dr. sc. Miroslav Drljača)
| Izbor i analiza standarda pogodnih za implementaciju sistema za menadžment zaštitom podataka o ličnosti (PIMS) (Vanja Kukrika, dr Milan Kukrika)
| Obaveze industrije u oblasti industrijskog zagađenja: Primena IED/IPPC direktive (Mr Dušan Stokić)
| Izmene u sistemu menadžmenta i održavanje njegovog integriteta (Branislava Milovanov)
| IMS i društvena odgovornost organizacija (Dr Radoslav Raković)
| Efektivnost sistema menadžmenta: Zahtevi referentnih dokumenata za akreditaciju laboratorija za ispitivanje/etaloniranje (Mr Milica Jovčić)
| Upravljanje zdravljem i bezbednošću na radu: Poseban osvrt na zakonske i druge zahteve u skladu sa SRPS OHSAS 18001:2008 (Prof. dr Zoran Punoševac)
| ISO 9001:2015: Da li je došao kraj kupovini gotovih procedura? (Slavoljub Petrović)
| EMAS kao podrška održivom poslovanju (Mr Dragana Petrović)
| Primena ISO 14001 u sektoru malih i mikro preduzeća (Doc. dr Đorđe Jovanović)
| „End-of-waste“ kriterijumi – Kada otpad prestaje da bude otpad? (Ivan Popović, Dragana Petrović)
| Značaj higijenske ispravnosti površina koje dolaze u kontakt sa hranom (Dr Dragica Đurđević-Milošević, dr Dragana Pešić-Mikulec, dr Dobrila Jakić-Dimić)
| Senzorska ocjena kvaliteta djevičanskih maslinovih ulja (Ćazim Alković)
| Modeli predviđanja kvaliteta obrađene površine (Prof. dr Zdravko Krivokapić, doc. dr Obrad Spaić, mr Radoslav Vučurević)
| Gemba kaizen – Kontinualno unapređenje (Miroslava Popović, Sanela Maksimović)
| Model mjerenja izvrsnosti procesa održavanja procjenom performansi (Dušan Đurović, Miodrag Bulatović)
| Tehnička specifikacija, zahtev za proizvod i kontrola kvaliteta (Tomislav A. Đorđević, Gordana Tasić, Vladimir Pršić)
| Implementacija BSC-a i značaj primene softverskih rešenja za upravljanje u BSC okruženju (Dr Rada Kučinar, dr Predrag Pravdić)
| Uticaj IMS-a na kvalitet usluge ŽPCG AD Podgorica (Mr Milenko Šaranović)
|
ISO 9001: projekcija za narednih 25 godina
(Branislava Milovanov)
|