FQCE

12. sednica Programskog odbora FQCE12. SEDNICA PROGRAMSKOG ODBORA FQCE

USVOJEN PLAN AKTIVNOSTI FQCE ZA NAREDNI PERIOD

Redovna 12. sednica Programskog odbora Fondacije za kulturu kvaliteta i izvrsnost – FQCE, održana je 30. marta 2023. godine u „Energoprojektu“ na Novom Beogradu. Sednicu je vodio predsednik Programskog odbora Mladen Simović – direktor Energoprojekt Entela, a izveštaje i predloge po tačkama Dnevnog reda, podneo je  Vladimir Trajković – predsednik FQCE. U radu sednice redovno učestvuje dr Miloš Jelić – predsednik Stručnog saveta Fondacije.

Na sednici je podnet Izveštaj o realizaciji Plana aktivnosti  FQCE za prethodni period april 2022 – mart 2023); Usvojen Plan aktivnosti  za period april 2023 – mart 2024. godine;  Plan aktivnosti Kluba partnerskih organizacija za naredni period i utvrđena članarina partnerskih organizacija FQCE za 2023. godinu.


Dr Miloš Jelić, Vladimir Trajković i Mladen Simović

PLAN AKTIVNOSTI FQCE ZA PRETHODNI PERIOD - USPEŠNO REALIZOVAN

U skladu sa Planom aktivnosti za period april 2022 – mart 2023. godine, planirano je i sprovedeno sledeće:

Konkurs za dodelu Nacionalne nagrade za poslovnu izvrsnost “Oskar kvaliteta” za 2022. godinu; 31. tradicionalna manifestacija „Nedelja kvaliteta 2022“; 31. tradicionalna manifestacija „Forum kvaliteta i poslovne izvrsnosti 2022“; Učešće na domaćim i međunarodnim konferencijama i forumima; 32. tradicionalna manifestacija „Nedelja kvaliteta 2023“; Aktivnosti Kluba partnerskih organizacija FQCE.

Konkurs za dodelu Nacionalne nagrade za poslovnu izvrsnost “Oskar kvaliteta 2022” je uspešno sproveden. Na manifestaciji “Forum kvaliteta i poslovne izvrsnosti 2022”, koja je održana u Privrednoj komori Srbije 9. i 10. novembra uručene su nagrade za poslovnu izvrsnost “Oskar kvaliteta” za 2022. godinu, u izuzetno jakoj konkurenciji.

Šampioni izvrsnosti 2022. su:

- NELT GROUP Beograd, Dobanovci i Specijalna bolnica za rehabilitaciju “Banja Koviljača”, sa dostignitum petim nivoom izvrsnosti (750 i više bodova).

Predstavnici firmi dobitnika nagrade Šampion izvrsnosti su zadovoljili kriterijume za osvajanje  specijalnog  priznanja: Lider poslovne izvrsnosti. Ovo vredno priznanje dobili su:

- Robert Jenovai, izvršni direktor NELT GROUP i prim.dr Aleksandar Jokić, direktor Specijalne bolnice za rehabilitaciju “Banja Koviljača”.

Sledeće organizacije iz najužeg izbora su se pozicionirale u četvrti nivo izvrsnosti i osvojile poslovnu izvrsnost za pojedine oblasti (kriterijume nagrade):

- MILLENNIUM TEAM, Beograd – izvrstan u dve oblasti: (4) Procesi i tehnologije i (6) Poslovni rezultati;

- BUCK Laiting, Beograd – izvrstan u dve oblasti: (2) Strategija i (5) Tržište i korisnici;

- ABD PROM Hladnjača, Jevremovci – izvrsna u dve oblasti: (1) Liderstvo i (3) Potencijali organizacije.

Kao i prethodnih godina, takmičenje za nagradu “Oskar kvaliteta” je bio zahtevan poduhvat u čijoj realizaciji su, osim firmi-takmičara učestvovali eksperti FQCE kao ocenjivači za nagradu, predstavnici institucija infrastrukture kvaliteta i Privredne komore Srbije kao članovi žirija nagrade. Svima njima organizator takmičenja duguje veliku zahvalnost za uspešno obavljen posao i svesrdnu podršku.

Tradicionalna 32. po redu manifestacija “Nedelja kvaliteta 2023” održana je 9. i 10. marta 2023. godine u Privrednoj komori Srbije, koja je suorganizator i domaćin ovog skupa. Pokrovitelj manifestacije je tradicionalno Ministarstvo privrede Republike Srbije, a podržale su je ključne institucije infrastrukture kvaliteta u Srbiji (ATS, Institut za standardizaciju Srbije, Direkcija za mere i dragocene metale Srbije i Asocijacija za kvalitet i standardizaciju Srbije). Na manifestaciji su kao gosti učestvovali: direktor Akreditacionog tela Crne Gore i predstavnici Hrvatskog društva menadžera kvalitete iz Zagreba. Izloženi su brojni radovi iz oblasti kvaliteta i poslovne izvrsnosti a skup je završen okruglim stolom na temu: Zaštita podataka o ličnosti – okviri i izazovi.

Predstavnici FQCE su u 2022. godini učestvovali na tradicionalnom 24. nacionalnom i 10. međunarodnom stručnom skupu: Sistem kvaliteta uslov za uspešno poslovanje i konkurentnost, koji je održan od 18. do 20. maja 2022. godine na Kopaoniku, u organizaciji Asocijacije za kvalitet i standardizaciju Srbije.

Pored toga, u 2023 (od 22. do 24. marta), uzeto je učešće na 24. međunarodnom  simpoziju o kvaliteti: Kvaliteta -  jučer, danas, sutra, održanom u Opatiji.

Što se tiče Kluba partnerskih organizacija FQCE za 2022. godinu, sprovedene su sledeće aktivnosti:

 - Tribina: Industrija 4.0 – kvalitet 4.0 – poslovna izvrsnost, održana je 13. aprila u Energoprojektu na Novom Beogradu u organizaciji FQCE-a i Energoprojekt Entel-a, koji je bio domaćin ovog skupa.

Tribina je izazvala veliko interesovanje, kako članica Kluba partnerskih organizacija FQCE tako i predstavnika institucija infrastrukture kvaliteta u Srbiji.

Na skupu su, osim Mladena Simovića, direktora Energoprojekt Entela, kao domaćina događaja, učestvovali i  Miodrag Dugandžija, pomoćnik ministra privrede, Tatjana Bojanić, direktor Instituta za standardizaciju, Milinko Radosavljević, direktor Rudarskog instituta Beograd, Radomir Putnik, direktor TEKON-a, Beograd…

Uvodna izlaganja imali su: Prof. dr Vlado Radić: Industrija 4.0 - Kvalitet 4.0 (globalni pristup); Dr Miloš Jelić: Kvalitet 4.0 – poslovna izvrsnost; Dr Radoslav Raković: Praktični aspekt koncepta Industrija 4.0 – Kvalitet 4.0 – poslovna izvrsnost.

Održane su, 2022. godine, dve veoma uspešne benčmarking radionice, šampiona izvrsnosti 2021. godine: INGRAP-OMNI Valjevo i PRVI PARTIZAN Užice.

U Omni centru u Valjevu (24. maja), pored predstavnika partnerskih organizacija FQCE, učestvovao je i značajan broj poslovnih partnera kompanije  INGRAP-OMNI, domaćina radionice.

O liderstvu, strategiji i daljim pravcima razvoja Kompanije govorio je njen vlasnik gospodin Teodosije Krstić – Lider poslovne izvrsnosti 2021, dok je odnose sa kupcima i dobavljačima predstavila Milena Živanović, savetnik direktora za marketing i komercijalu.

Ispred FQCE, o značaju Modela nagrade Oskar kvaliteta i utiscima sa ocenjivanja Ingrap-Omnija, govorio je prof. dr Nikola Vujanović, član Stručnog saveta FQCE i vođa Ocenjivačlog tima za ocenjivanje ove Kompanije.

Benčmarking radionica, primer dobre prakse - PRVI PATRIZAN Užice, održana je (22. septembra) u velikoj sali Regionalne privredne komore Užice.

Najpre su se učesnicima skupa obratili dr Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica i Ana Lapčević, predsednica RPK Užice. U ime kompanije Prvi partizan, učesnike skupa su pozdravili: gospodin Mihailo Topalović, izvršni direktor Prvog partizana i gospođa Đuka Vulović, direktor kvaliteta. Ispred FQCE skupu su se obratili: Vladimir Trajković, predsednik FQCE i dr Miloš Jelić, predsednik Stručnog saveta Fondacije.

Primere dobre prakse kompanije Prvog partizana prezentirali su predstavnici ove renomirane kompanije: Slobodan Šekarić, Ana Todorović-Spasenović, Marko Milosavljević i Mihailo Erčević.

Pored toga što je Prvi partizan Užice Šampion izvrsnosti za 2021. godinu, njen generalni direktor, Dobrosav Andrić, dobitnik je specijalnog priznanja Lider poslovne izvrsnosti za 2021. godinu.

PLAN AKTIVNOSTI FQCE ZA PERIOD APRIL 2023 - MART 2024. GODINA

U naznačenom periodu, Fondacija za kulturu kvaliteta i izvrsnost planira značajan broj aktivnosti, od kojih većinu isključivo namenjenih članicama Kluba partnerskih organizacija FQCE.

Programi će biti realizovani, kao i u prethodnom periodu, u saradnji sa ekspertima za menadžment kvalitetom i poslovnu izvrsnost – pre svega iz sastava Stručnog saveta FQCE i uz podršku i saradnju partnerskih organizacija i članova Programskog odbora Fondacije.

Na sednici Programskog odbora je dat orijentacioni plan aktivnosti, uz mogućnost njegove dopune, s predlozima od strane članica Kluba partnerskih organizacija FQCE.

Konkurs za dodelu „OSKARA KVALITETA” - Nacionalne nagrade za poslovnu izvrsnost za 2023. godinu, koji je u  toku, biće sproveden 29. put po redu.

Kandidati za Nacionalnu nagradu će se takmičiti u tri kategorije: 1) Velike organizacije; 2) Male i srednje organizacije; 3) Organizacije van teritorije Republike Srbije.

Kurs obuke za samoocenjivanje po FQCE modelu izvrsnosti, organizuje se kao interni (u dogovoru sa zainteresovanim stranama) i eksterni, u skladu sa procenjenim potrebama korisnika i planirano je da se održi početkom juna meseca.

FORUM KVALITETA I POSLOVNE IZVRSNOSTI 2023, tradicionalna – 32. po redu manifestacija u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i pod pokroviteljstvom Ministarstva privrede, održaće se prvom polovinom novembra meseca.

U okviru ove manifestacije, glavni događaji su: dvodnevno savetovanje pod stalnim nazivom - Kvalitetom u svet i uručenje nagrada za poslovnu izvrsnost – Oskar kvaliteta 2023.

UČEŠĆE NA DOMAĆIM I MEĐUNARODNIM KONFERENCIJAMA

Predstavnici FQCE tradicionalno učestvuju na nekoliko domaćih i inostranih konferencija i skupova.

U planu su: Naučnostručni skup Asocijacije za kvalitet i standardizaciju Srbije, jubilarni – 25. po redu (od 17. do 19. maja 2023. na Kopaoniku); Festival kvaliteta u organizaciji Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu (od 25. do 27. maja 2023. u Kragujevcu ); Simpozij Hrvatskog društva menadžera kvalitete (od 20. do 23. marta 2024. godine).

5. NEDELJA KVALITETA 2024.

Tradicionalna 33. Nedelja kvaliteta biće održana početkom marta 2024. godine u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva privrede - resornim ministarstvom za infrastrukturu kvaliteta. Na skupu će biti prezentovane aktuelne teme iz oblasti kvaliteta i poslovne izvrsnosti. Program “Nedelje kvaliteta 2024” biće blagovremeno utvrđen.

PLAN AKTIVNOSTI KLUBA PARTNERSKIH ORGANIZACIJA FQCE ZA 2023. GODINU

FQCE poklanja veliku pažnju aktivnostima  Kluba partnerskih organizacija. U okviru tih aktivnosti, u ovoj godini su planirani sledeći sadržaji:

- Tribina: EKOLOGIJA I ODRŽIVI RAZVOJ, domaćin Tribine je Energoprojekt Entel – datum održavanja će biti blagovreneno objavljen;

- BENČMARKING RADIONICA – primeri dobre prakse NELT GRUPE, Beograd-Dobanovci, domaćin radionice je NELT GRUPA, Dobanovci – datum održavanja biće naknadno utvrđen;

- BENČMARKING RADIONICA – primeri dobre prakse Specijalna bolnica za rehabilitaciju BANJA KOVILJAČA, domaćin radionice je Specijalna bolnica za rehabilitaciju BANJA KOVILJAČA - datum održavanja biće naknadno utvrđen.


Napominjemo da je na Programskom odboru FQCE, ostavljena mogućnost da još neke od članica Kluba partnerskih organizacija Fondacije predlože pojedinačne, ili zajedničke aktivnosti, u okviru ovog programa. 

 

Oskar kvaliteta 2024.

 • An Image Slideshow

Dobitnici priznanja Oskar kvaliteta 2023.


Generali osiguranje Srbija

Hutchinson Ruma

Centar za medicinsku biohemiju UKCS

Zavod za javno zdravlje Šabac

Pretraga

Najnoviji broj

 • An Image Slideshow

Prijava

Partnerske organizacije

 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow
 • An Image Slideshow